وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی با تأکید بر نقش تأثیرگذار تفسیر تسنیم در نهضت علمی حوزه، آن را جریانی کمنظیر در چهار دهه اخیر دانست و گفت: اثر فاخر تسنیم حاصل ۴۰ سال تدریس و پژوهش است که اکنون در قالب ۸۰ جلد مکتوب در اختیار پژوهشگران قرار گرفته است.
وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی مطرح کرد
تفسیر تسنیم جریانی کمنظیر در نهضت تفسیری حوزههای علمیه
7 اسفند 1403 ساعت 0:43
وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی با تأکید بر نقش تأثیرگذار تفسیر تسنیم در نهضت علمی حوزه، آن را جریانی کمنظیر در چهار دهه اخیر دانست و گفت: اثر فاخر تسنیم حاصل ۴۰ سال تدریس و پژوهش است که اکنون در قالب ۸۰ جلد مکتوب در اختیار پژوهشگران قرار گرفته است.
به گزارش پایگاه خبری تحلیلی قم فوری سید عباس صالحی امروز_ دوشنبه ششم اسفند_ در همایش تسنیم که با مشارکت شهرداری قم برگزار شد، با اشاره به روند تکامل تفسیر تسنیم، آن را جریانی تأثیرگذار در نهضت تفسیری حوزههای علمیه دانست و اظهار کرد: این تفسیر از مدرسه سعادت در سال ۱۳۶۱ آغاز شد و پس از ۴۰ سال تدریس شفاهی اکنون در قالب ۸۰ جلد مکتوب در اختیار پژوهشگران قرار گرفته است.
وی با تأکید بر اینکه درس تفسیر آیتالله جوادی آملی نقشی کمنظیر در نهضت علمی حوزه در چهار دهه اخیر داشته، افزود: جلسات تفسیری ایشان برخلاف تفاسیر عمومی در سطح دروس خارج حوزه و با مخاطبان علمی و عمومی پیش رفت.
وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی خاطرنشان کرد: این روند نه تنها یک تدریس علمی بلکه یک جریان سازی تفسیری نیز بود که تأثیر آن را امروز در حوزه قم مشاهده میکنیم.
وی همچنین به ارجاع آیتالله مصباح یزدی در سال ۱۳۹۱ به تفسیر آیتالله جوادی آملی اشاره کرد و گفت: جریان تفسیری قم در دورههای اخیر بدون شک مدیون درسهای تفسیری آیتالله جوادی آملی بوده است.
صالحی با توجه به جایگاه روایات در تفسیر تسنیم تصریح کرد: در هر جلد این تفسیر حدود ۱۰۰ تا ۱۵۰ صفحه به روایات تفسیری اختصاص دارد که با ساختاری منظم و عنوانبندی شده ارائه شده است.
وی بیان داشت: آیتالله جوادی آملی در این تفسیر به حل تعارضات روایی پرداخته و روایات را در شش گروه مختلف دستهبندی کرده است.
وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی افزود: حدود ۸۰۰۰ روایت در این تفسیر مورد بررسی قرار گرفته و این میزان توجه، نشاندهنده اهمیت و جایگاه ویژه روایات در روش تفسیری تسنیم است.
صالحی روش تفسیر قرآن به قرآن را یکی از ویژگیهای برجسته تفسیر تسنیم برشمرد و بیان کرد: بیتردید علامه طباطبایی در تکامل این روش نقش اساسی داشته و آیتالله جوادی آملی این مسیر را گستردهتر کرده است.
وی ادامه داد: در تفسیر تسنیم لحن آیات با توجه به سایر آیات مرتبط معنا پیدا میکند و از این جهت ابتکارات این تفسیر در روش قرآن به قرآن کمنظیر است.
وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی ضمن تقدیر از دستاندرکاران برگزاری این همایش گفت: امیدواریم این محفل علمی زمینهساز گامهای بزرگتر در حوزه تفسیر قرآن باشد.
استمرار ۴۰ سال نهضت تفسیری در حوزه علمیه قم
مدیر حوزههای علمیه سراسر کشور با تأکید بر اهمیت توسعه تفاسیر قرآن گفت: تفسیر تسنیم نمونهای از پژوهشهای عمیق است که میتواند الگوی تفاسیر تخصصی آینده قرار بگیرد و باید بر همه علوم سایه افکند.
آیت الله علیرضا اعرافی در همایش تسنیم که در سالن دارالشفا برگزار شد با اشاره به تحولات مثبت در عرصه تفسیر قرآن اظهار کرد: این حوزه نیازمند گامهای استوارتری در مسیر توسعه تفاسیر علمی و موضوعی است.
وی با بیان اینکه ۱۰ دستاورد مهم در حوزه معارف قرآنی در قم شکل گرفته است، افزود: تفاسیر جامعی که توسط بزرگان ما ارائه شده از علامه طباطبایی آغاز میشود و شامل آثاری ارزشمند از عالمان بزرگ در نجف نیز هست.
مدیر حوزههای علمیه سراسر کشور خاطرنشان کرد: روح بلند امام راحل و شهدای عالیقدر دروازههای قرآن را به روی ملت ایران گشودند و حوزههای علمیه نیز گامهای بزرگی در این مسیر برداشته، هرچند که هنوز در ابتدای راه هستیم.
اعرافی گفت: استادان بزرگ ما بارها تأکید کردهاند که حوزه برای پیمودن این مسیر، نیازمند تلاشهای گستردهتری است.
وی افزود: تفسیر قرآن باید بر همه علوم سایه افکند و فهم معارف قرآنی در تمامی دانشها مورد توجه قرار گیرد.
مدیر حوزههای علمیه سراسر کشور اضافه کرد: همچنین گرایشهای تفسیری موضوعی باید تخصصیتر شود و اصول تفسیر مورد بازنگری و تقویت قرار گیرد.
اعرافی با اشاره به اهمیت مطالعات میانرشتهای قرآنی و ارتباط آن با علوم جدید، تأکید کرد: پژوهشهای تفسیری باید گستردهتر و عمیقتر شود.
وی در خصوص جایگاه ویژه تفسیر تسنیم خاطرنشان کرد: این تفسیر حاصل پژوهشی عمیق است که هزاران موضوع را پوشش داده و امتیازات بسیاری دارد.
مدیر حوزههای علمیه سراسر کشور گفت: تدریس مستمر این تفسیر به مدت ۴۰ سال در حوزههای علمیه و تربیت چندین نسل از علمای حوزه از برکات این حرکت علمی بوده است.
اعرافی افزود: این همایش در قدردانی از جریان تفسیری به محوریت آیتالله جوادی آملی برگزار شد و از تمامی افرادی که در تدوین و نشر این اثر ارزشمند مشارکت داشتند، تشکر و قدردانی میکنیم.
وی با اشاره به تأثیرات علمی تفسیر تسنیم تصریح کرد: حرکتهای بزرگ قرآنی در پرتو دانش امام و رهبری و با هدایت مراجع شکل گرفته و این مسیر، بیش از همه مرهون ملت ایران و در نهایت لطف الهی و عنایت امام عصر (عج) است.
عضو شورای نگهبان در پایان پیام این اجلاس را لزوم استواری، پایداری و بهرهگیری از شیوههای نوین در عرصه تفسیر عنوان کرد و افزود: سنتهای پژوهشی حوزه در کنار فناوریهای نوین، میتواند آثاری فاخر و ماندگار در تفسیر قرآن پدید آورد.
حوزههای علمیه مسئول جهلزدایی و تبیین جایگاه امامت هستند
مرجع تقلید شیعه هم دراین همایش گفت: حوزههای علمیه وظیفه جهلزدایی، جهالتزدایی و شناخت امام عصر (عج) را بر عهده دارند، شناخت امام مقدمهای برای هدایت و رهایی از جاهلیت است و پیروی از رهبری، امتداد این مسیر محسوب میشود.
آیتالله العظمی عبدالله جوادی آملی برگزاری در تسنیم ضمن خیرمقدم به حاضران، اظهار کرد: تفسیر تسنیم حاصل تلاش حوزههای علمیه است و این نهاد علمی، ظرفیت بزرگی در شناخت و تبیین معارف قرآنی دارد.
وی با اشاره به روند تدوین این تفسیر افزود: این اثر با اشتیاق آغاز شد و در طول چهار دهه، با نقدها و تحلیلهای مختلف، مسیر تکامل خود را طی کرد.
مفسر قرآن خاطرنشان کرد: جهلزدایی، جهالتزدایی و شناخت امام عصر (عج) را سه وظیفه اساسی حوزههای علمیه در برابر جهل و جاهلیت است.
آیتالله العظمی جوادی آملی ادامه داد: در راستای جهلزدایی حوزههای علمیه باید با تکیه بر روایات و معارف اسلامی، جهل را از جامعه بزدایند و افراد ناآگاه را به دانش مجهز کنند.
وی در خصوص جهالتزدایی تصریح کرد: جهالت حتی در صورت دستیابی به علم میتواند مسیر جامعه را منحرف کند و لذا مبارزه با آن از اهمیت ویژهای برخوردار است.
این مرجع تقلید شیعیان با اشاره به روایات اسلامی، بیان کرد: نداشتن شناخت امام زمان (عج) به معنای مرگ در جاهلیت است و حوزههای علمیه باید در این مسیر تلاش کنند.
آیتالله العظمی جوادی آملی با تاکید بر نقش نظام امامت در هدایت جامعه اضافه کرد: معجزه برخاسته از قداست روح امام است و شناخت امام مقدمهای برای هدایت جامعه محسوب میشود.
وی با اشاره به جایگاه رهبری در عصر حاضر تأکید کرد: باید رهبری را بهعنوان جانشین و وارث امام عصر (عج) دانست و از او پیروی کرد.
مفسر قرآن با تاکید بر اهمیت حفظ فضیلت، پاکدامنی و رسیدگی به خانوادههای شهدا خاطرنشان کرد: مسیر پاکی و تقوا، همواره برای کسانی که به دنبال آن باشند، باز است.
انتهای خبر/
کد مطلب: 19708