شهر قم با وجود مراکز عظیم فرهنگی و کتابخانههای بزرگ و معتبر ظرفیت تبدیل شدن به شهر جهانی کتابگردی را دارد که این مهم باید در دستور کار مسئولان قرار گیرد.
به گزارش پایگاه خبری تحلیلی قم فوری «از سوی دیگر نکته بسیار مهمی که حقیقتا برای ما جای شکرگذاری مضاعف است، اینکه شهر قم شاید تنها شهر روی کره زمین باشد که بیشترین کتاب و کتابخانهها در آن قرار دارد. خاطرم هست زمانی (شاید سال ۲۰۱۲) به شهر قم شهر ۲۵ هزار کتابخانه میگفتند. البته بدون تردید این سخنی حداقلی است؛ چرا که به باور بنده شاید به جرات بتوان گفت در این شهر دست کم بالای صدهزار کتابخانه (با موجودی دو هزار کتاب به بالا) وجود دارد.
هیچ استبعادی هم ندارد. شما کافی است تصور کنید در شهری که از تمامی شهرهای ایران و ۱۲۰ کشور جهان دست کم سیصد هزار طلبه مشغول تحصیل علوم دینی است، در حالت کمینه آن اگر به طور متوسط ۳۰٪ این طلاب فقط دو هزار کتاب داشته باشند، ببینید چه رقمی میشود و تعداد کتابها حدود 200 میلیون جلد کتاب در شهر قم اختصاصا مربوط به کتب طلاب علوم دینی خواهد بود.
جالب است بدانید در این اثنا حتی کسانی را میشناسیم که در منزل سه طبقه خود حدود چهل هزار جلد کتاب دارند. حال شما اگر موجودی کتابخانههای رسمی، مدارس علمیه، صدها موسسه تحقیقی و کتابخانه دانشگاهها و پژوهشگاهها و حتی موجودی کتابفروشیها و غیره را هم در نظر بگیرید، ببینید با چه رقم شگفتانگیزی مواجه خواهید بود.»
(گفتگو با نسخهشناسان و فهرستنگاران نسخههای خطی، به اهتمام اسماعیل راهنورد ثانی، تدوین و تنظیم: طیبه حاج باقریان، تهیه شده در کتابخانه آیتالله العظمی بروجردی، ۱۴۰۳، گفتگو با حسین متقی، ص ۵۷۱ - ۵۷۲)
توضیح
عنوان و متن بدون کوچکترین تغییر آورده شد. این اظهارات ِ شخصی عادی نیست. حسین متقی از نسخهپژوهان و نسخهشناسان برجسته کشور است.
توجه شود ارزیابیایی که ایشان از این ظرفیت مادی و معنوی میکند به صورت حداقلی و نه حداکثری است. بدین ترتیب متولیان و اداره کنندگان شهر قم نباید از این ظرفیت جهانی غافل بمانند و باید پس از این به بهترین نحو از آن بهره ببرند. نگارنده این سطور چند سال پیش کوشید که تا شهر قم به عنوان یکی از بازارهای بزرگ کتابهای قدیمی و دست دوم در کشور معرفی شود بدان امید که سپس و بهتدریج در سطح خاورمیانه این جایگاه را به دست آورد. ولی این کوشش که بهرههای اقتصادی و مالی فراوانی برای شهر دارد تا کنون نافرجام مانده است.
با التفات به ظرفیت جهانیِ قم، به متولیان امر خاصه شهرداری پیشنهاد میشود از این پس در تبلیغات خود این شهر را با عنوان "قم شهر جهانی کتابگردی" و " شهر جهانی کتاب" معرفی کنند تا بتوانیم از مزایای متعدد آن بهرهمند شویم. و پیشنهاد میشود برای کسانی که در جستجوی کتاب به قم می آیند، عنوان "کتابگردشگر/ کتابگردشگر" انتخاب شود. و البته در این راستا باید مقدمات و لوازم امر از جمله جشنوارهها و همایشها و بازارها و جوایز لازم را هم مهیا کنیم. به عبارت روشنتر این ظرفیت نهفته باید بیدار شود. امید است که این پیشنهاد در تبلیغات ایام نوروزِ امسال صورت تحقق پیدا کند.