عضو هیئت علمی پژوهشکده نظر با اشاره به آسیبهای وارده به سیمای شهر قم گفت: برای بهبود وضعیت، ضروری است که آییننامههای ساماندهی نما بازنگری شده و از رویکردهای مشارکتی استفاده شود.
به گزارش پایگاه خبری تحلیلی قم فوری مریم مجیدی در حاشیه نشست تخصصی شهرسازی و معماری اسلامی-ایرانی که در سالن رضوان شهرداری قم برگزار شد، به بررسی مشکلات و چالشهای موجود در نمای شهری قم پرداخته و بر ضرورت اصلاح قوانین و ضوابط نما تاکید کرد.
وی اظهار داشت: بیهویتی و نابسامانی سیمای شهری قم ناشی از ناهماهنگی در قوانین است و بهمنظور تحقق سیمای شهری مطلوب باید این مشکلات با استفاده از رویکردهای مشارکتی و بازنگری در آییننامهها برطرف شود.
عضو هیئت علمی پژوهشکده نظر ، با اشاره به آسیبشناسی سیمای ونمای شهری قم اظهار کرد: آسیبشناسی سیمای شهر قم از نظر تأثیر بر فهم و ذهن شهروندان و همچنین تأثیر آن در صدور پروانهها و پایانکار نما، از اهمیت زیادی برخوردار است.
وی با تقسیمبندی سیمای شهر به دو بخش سیما و نما افزود: سیما کالبد شهر است که به صورت بصری مشاهده میشود و بدون ناظر است اما نما به بخشی از فیزیک شهر اطلاق میشود که با عبور از ذهن ناظر به یک عنصر معنایی تبدیل میشود.
عضو هیئت علمی پژوهشکده نظر محافظ، رسانه، جزئی از کل، و نماد هویت شهر را چهارنقش اساسی نمای شهری دانست و خاطرنشان کرد: نما میتواند به عنوان ابزاری برای کنترل و هدایت منظر شهری عمل کرده و بر ارتقای کیفیت منظر شهر تاثیرگذار باشد.
وی با اشاره به تحلیل نظرات شهروندان قم و شناسایی مشکلات موجود در نماهای شهری افزود: ترویج معماری غربی، ناکارآمدی قوانین و ضوابط، و بیتوجهی به سنتهای تاریخی در طراحی نماها از جمله مشکلات موجود در نماهای شهر قم است که مدیریت شهری نیز به این مسئله توجه کرده است.
مجیدی ادامه داد: مشکلات اجتماعی و اقتصادی موثر بر نما در بعد اجتماعی، تجملگرایی و فردگرایی و در بعد اقتصادی، اختلاف طبقاتی و کالایی شدن ساختمانها به وضوح دیده میشود.
وی گفت: نوعی بیقدرتی در نماهای شهر قم وجود دارد که باعث شده منظر شهری به اغتشاش و بیهویتی دچار شود.
عضو هیئت علمی پژوهشکده نظر بر لزوم اصلاح و بازنگری در آییننامههای ساماندهی نما و همچنین اصلاح روشهای کار و الزام به روشهای مشارکتی تأکید کرد و افزود: پیشنهاد میشود که این آییننامهها باید مصداقی و اجراییتر باشند تا بتوانند به کیفیت سیمای شهر قم کمک کنند.